Normal_medicijnen323

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ willen dat apothekers enkele dure medicijnen in de toekomst zelf gaan produceren. Volgens televisieprogramma Zembla moeten zo patenten, waardoor farmaceutische bedrijven hoge prijzen kunnen vragen voor medicijnen, omzeild worden. Dit meldt RTL Nieuws. 

In het project van de zorgverzekeraars gaat het om medicijnen tegen zeldzame ziektes als Pompe en Fabry. Het Zorginstituut heeft deze medicijnen beoordeeld en te duur bevonden voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Toch besloot minister Schippers de vergoeding te handhaven. Tijdens het project gaat een laboratorium onderzoek doen naar de samenstelling van de betreffende medicijnen. Apothekers zouden vanaf volgend jaar het 'recept' hiervan moeten krijgen waarmee ze de medicijnen zelf kunnen maken en aan de patiënten geven. Hierbij kunnen de apothekers gebruikmaken van de regeling 'magistrale bereiding', een manier om medicijnen te maken voor individuele patiënten. De regeling maakt dat de apotheker een medische behandeling uitvoert, waardoor patenten omzeild kunnen worden.

Zilveren Kruis heeft het project aan Zembla bevestigd. Er zijn op het kantoor van de zorgverzekeraar diverse bijeenkomsten zijn gehouden, waar ook het ministerie van Volksgezondheid, de Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland aanwezig waren. 

©Nationale Zorggids