Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft een oplossing gevonden voor het declaratieprobleem in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De zogenoemde 365-dagen-problematiek zorgde ervoor dat een langdurig verblijf in de ggz niet op die manier geregistreerd kon worden en werd daardoor niet vergoed. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Schippers dat dat nu wel kan. Dit meldt Skipr.

Een verblijf van maximaal 365 onafgebroken dagen in de gespecialiseerde ggz werd tot en met 2014 vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit kwam daarna te vallen onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Wat bleek was dat sommige zorgaanbieders een dergelijk verblijf toch als Zvw-zorg declareerden bij de zorgverzekeraar. Volgens minister Schippers was dit onbewust, want patiënten verbleven gedurende de opname van 365 bij diverse aanbieders. Op die manier wist een tweede aanbieder bijvoorbeeld niet altijd van een eerdere verblijfsperiode af.

De patiënt viel hiermee tussen wal en schip. Enerzijds kon de zorg niet meer vanuit de Zvw worden vergoed en anderzijds was het niet mogelijk om de AWBZ-indicatie met terugwerkende kracht aan te vragen. Deels omdat deze per 1 januari 2015 niet meer bestaat. “De betreffende patiënt valt daarmee tussen wal en schip en zou zelf moeten betalen. Dat is een onwenselijke situatie”, zegt Schippers. Met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Zorginstituut Nederland (ZiN) is nu de afspraak gemaakt om de zorg toch vanuit de Zvw te vergoeden. Ook hebben cliënten die 1095 dagen in de ggz moesten verblijven recht op voortzetting van deze zorg vanuit de Wlz. 

©Nationale Zorggids