Normal_geld_medicijnen_medicatie

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen een verregaande samenwerking aangaan bij de inkoop van medicijnen, mits dit openlijk gebeurt, niemand wordt uitgesloten en de inkoop een beperkt  deel van de omzet betreft. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een leidraad gepubliceerd over de samenwerkingsmogelijkheden. Verzekeraars denken binnen drie weken al met concrete plannen te kunnen komen om de kosten van 2 miljard euro te kunnen verlagen. Dat meldt de Volkskrant. 

Uit een overleg met vertegenwoordigers van ziekenhuizen en medisch specialisten blijken alle partijen meer dan bereid te zijn om samen te werken. Ook het AMC in Amsterdam ziet veel mogelijkheden. “We werkten altijd wel samen op het gebied van inkoop, maar we waakten ervoor dat de samenwerking nooit meer dan 35 procent van de markt besloeg. We gingen ervan uit dat we daarboven moeilijkheden met de ACM zouden krijgen”, zegt Robert van der Kolk, directeur inkoop van het ziekenhuis. Nu dit wel is toegestaan, gaat het AMC op zoek naar meer samenwerkingsmogelijkheden.

De nieuwe, dure en gepatenteerde geneesmiddelen tegen reuma en kanker hebben ervoor gezorgd dat de kosten voor geneesmiddelen in ziekenhuis de afgelopen tijd gestegen zijn. Als de samenwerking alleen al kan zorgen voor een kostenbesparing van 5 procent, dan levert het al 100 miljoen euro op.

Norbert Hoogers, bestuursvoorzitter van Zilveren Kruis en bestuurder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hoopt juist op deze dure geneesmiddelen te kunnen besparen door samenwerkingsverbanden aan te gaan. Hiervoor wil hij medio juli al voorstellen klaar hebben. Ook ziekenhuizen mogen meedoen, op voorwaarde dat ze op deze geneesmiddelen geen winstmarge in rekening zullen brengen. Deze marge kunnen ze namelijk op de factuur aan de zorgverzekeraar zetten. Hoogers wil ook samenwerken op het gebied van informatie-uitwisseling en dosering. Want ook hier kan geld bespaard worden.


© Nationale Zorggids