Normal_euro_geld_betalen__4_

Mensen in de gemeente Tilburg die kampen met schulden bij hun zorgverzekeraar krijgen ondersteuning van de gemeente. Het plan is om de betalingsachterstand van honderden mensen weg te werken. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Wethouder Hans Kokke van de SP wil samen met CZ en VGZ de 1.200 mensen met een betalingsachterstand helpen door ze een collectieve zorgverzekering voor minima aan te bieden. Voordat mensen hier gebruik van mogen maken, moet de schuld zijn afgelost of dient een betalingsregeling te zijn getroffen. De collectieve zorgverzekering zorgt voor een korting op de premie en daarbovenop betaalt de gemeente een deel van de kosten.

Een eerdere proef liet al zien dat de aanpak succesvol is. Van de 80 deelnemers zijn inmiddels 32 van hun status als wanbetaler af. Tilburg is één van de eerste gemeenten met een dergelijke pilot.

Ook Noord-Groningen startte onlangs een pilot om inwoners van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum van hun betalingsachterstand af te helpen. Dit jaar kunnen 150 inwoners begeleid worden.

Uit de halfjaarlijkse kredietbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR) van januari bleek dat het aantal betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars toeneemt. Maar omdat deze achterstanden niet centraal worden vastgelegd, zijn gegevens hiervan niet inzichtelijk. Diverse Nederlandse gemeenten pakken de problematiek inmiddels aan. Ook BKR steunt gemeenten door met behulp van de verzekeraars een inschatting te maken van de ernst van de individuele schuldenproblematiek.

© Nationale Zorggids