Normal_bejaarde-ouderen-handen

Dankzij een initiatief van Stichting Informele Zorg (SIZ) wordt in Twente hard gewerkt om de dementiezorg naar een hoger niveau te tillen. Zorgverzekeraar Menzis neemt actief deel aan de plannen om patiënten met dementie en hun naasten zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit gebeurt door een zorgnetwerk van mantelzorgers, zorgverleners en vrijwilligers in te zetten. Dit meldt Menzis. 

SIZ Twente wil de dementiezorg vriendelijker maken. Dit wordt gedaan door mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen, evenals partners en kinderen. “We gaan met ze in gesprek, bekijken de situatie en bieden hulp”, aldus Marcel Garritsen, directeur van Stichting Informele Zorg Twente. Wanneer een partner bijvoorbeeld naar een wekelijkse activiteit wil, komt er een vrijwilliger om voor de patiënt met dementie te zorgen. Door de zorgvragers, zorgaanbieders en vrijwilligers in kaart te brengen, kan sneller hulp geboden worden. “Mensen weten ook niet goed waar ze terecht kunnen”, zegt Garritsen.

Menzis heeft samen met andere betrokken partijen een verklaring ondertekend om Twente dementievriendelijker te maken. De zorgverzekeraar gaat onder andere overleggen met de gemeenten en brengt zorgverleners samen. “Zo vergaart Menzis ook waardevolle kennis over de hulp aan dementerenden. Kennis waarmee ze hun zorgverzekeringen beter maken.”

De verwachting is dat steeds meer mensen te maken krijgen met dementie, omdat Nederlanders steeds ouder worden. Vermoedelijk zal het aantal patiënten met dementie binnen de komende tien tot twintig jaar verdubbelen. In totaal vallen er zo'n vijftig ziektes onder de noemer dementie, waarvan Alzheimer de bekendste is.

Door: Redactie Nationale Zorggids