Normal_geld_medicijnen_medicatie

De Nederlandse gezondheidszorg is één van de duurste ter wereld, blijkt uit een analyse van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Nederlanders besteden zo’n 11 procent van het bruto binnenlands product aan de kosten van de zorg. De overheid zoekt naar een manier voor kostenbeheersing en stuurt daarom aan op de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. Daardoor is er onder andere flink bezuinigd op de langdurige zorg. Ouderen en chronisch zieken moeten vertrouwen op hun zelfredzaamheid. De vraag is nu nog: hoe solidair is het Nederlands zorgstelsel nog, zo vraagt Het Financieele Dagblad zich af. 

“De solidariteit begint hier en daar wel wat scheuren en barsten te vertonen. Dat gezonden voor zieken betalen wordt minder vanzelfsprekend en dat geldt ook voor jongeren ten opzichte van ouderen”, zegt Pauline Meurs, voorzitter van onafhankelijk adviesorgaan Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Op het gebied van zelfredzaamheid lijkt het Nederlands zorgstelsel niet geheel solidair meer. Niet iedereen is zo zelfredzaam als de overheid dat zou willen. Toch gaat deze ervan uit dat ouderen en mensen met een chronische ziekte zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En in plaats van professionele hulp, moeten zij een beroep doen op hun omgeving. Er is een extra kwetsbare groep in Nederland waarvan dat verwacht wordt. Echter blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat ongeveer één op de vijf 65-plussers en mensen met en gezondheidsbeperking niemand in hun omgeving hebben waarop zij kunnen terugvallen.

Er is op dit moment een tweedeling tussen jong en oud. Jongere mensen (met name tussen de 25 en 34 jaar) kiezen ervoor om hun vrijwillig eigen risico maximaal te verhogen. Een hoger vrijwillig eigen risico levert namelijk een premiebesparing op. Ouderen daarentegen kiezen juist steeds minder voor een vrijwillig eigen risico. Volgens André Routvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) tast de huidige trend van het verhogen van het verplicht eigen risico de solidariteit op den duur aan. Daarbij kan de stijging van het verplicht eigen risico leiden tot zorgmijding. Echter lijkt zorgmijding vooralsnog geen duidelijke verklaring te hebben.  

Door: Redactie Nationale Zorggids