Normal_rss_entry-57740

SP-voorman Emile Roemer heeft woensdag het startschot gegeven voor het debat over de begroting van volgend jaar. Zorg is het belangrijkste thema, zo maakte hij direct duidelijk bij het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Roemer hekelde de marktwerking in de zorg. "Verspilling van premiegeld is het gevolg." Volgens hem hebben hebben de zorgverzekeraars in dit systeem veel te veel macht gekregen. Ook is er naar zijn mening hierdoor veel te veel bureaucratie ontstaan.

Hij botste met D66-leider Alexander Pechtold over zijn plan om het eigen risico in de zorg volgend jaar al te verminderen. Pechtold miste financiële onderbouwing van het voorstel, zei hij. "Waar vindt u de kaboutertjes die dat gaan betalen?" Roemer kwam in de Kamer van links tot rechts onder vuur te liggen over de cijfers van het plan. Volgens veel partijen lost het voorstel van de SP problemen die direct moeten worden opgelost, niet op. Ook vrezen zij dat het miljarden gaat kosten. "Veranderen van het systeem op deze manier is een drama'', oordeelde CDA-leider Sybrand Buma. VVD-leider Halbe Zijlstra vroeg hem "alle cijfers op tafel te leggen". 

Geld kan worden gevonden bij zorgverzekeraars, aldus de SP-leider. "Daar ligt 11 miljard op de plank." Ook kan er volgens hem minstens 1,3 miljard worden verdiend door de aanpak van de bureaucratie in de zorg.

Roemer beloofde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met een volledige doorrekening van het plan te komen voor de verkiezingen van 15 maart. Volgens onderzoek is zorg een van de belangrijkste thema's voor kiezers. De Algemene Politieke Beschouwingen worden traditioneel gezien als het belangrijkste debat van het jaar.

Door: ANP