Normal_geld_rekenmachine

Als er niet wordt ingegrepen blijven de zorgkosten de komende jaren groeien. Hierdoor kan de koopkracht van de Nederlander uiteindelijk op ‘nul’ komen te staan, zegt Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Hoewel Nederland op de ranglijst van de hoogste zorgkosten is gezakt van de tweede naar de zevende plaats, zal de doorzettende vergrijzing in Nederland de komende jaren zorgen voor een kostenstijging. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Van Geest, die sprak op een ZN relatiebijeenkomst, waarschuwt voor ‘pijnlijke cijfers’ in Nederland. Zo worden lager opgeleiden minder oud en hebben ze minder gezonde levensjaren. Zij verklaart het verschil in gezondheid tussen hoger- en lageropgeleiden door het toenemend aantal rokers en meer alcoholgebruik onder lageropgeleiden. Het CPB heeft samen met de ministeries van Volksgezondheid en Financiën de ‘Zorgkeuzes in kaart’ ontwikkeld. Hierop staan een aantal opties voor maatregelen in de zorg: geen oordelen, slechts inzichten in de financiële gevolgen.

Op de kaart staat onder andere een nieuw zorgstelsel. Maar zoals op de kaart ook te zien is, drukt een ander zorgstelsel de kosten niet. Een dergelijke wijziging leidt niet alleen tot transitiekosten van vijf miljard euro, maar er zal ook veel ‘gedoe’ door ontstaan. Van Geest concludeert dat er andere maatregelen nodig zijn om de kosten te beheersen.

ZN-voorzitter André Rouvoet riep alle partijen tijdens de bijeenkomst op om verder te kijken dan de verkiezingscampagne om vervolgens vast te stellen wat er nodig is voor kostenbeheersing. Hij wil dat het kabinet samen met alle betrokken partijen een nieuwe ‘Agenda voor de Zorg’ opstellen waarin een integrale visie van zorgpartijen op staat. Als het aan Rouvoet ligt, komt er geen grote stelselwijziging aan, mede omdat dit te veel teweeg brengt in de zorgwereld. Wel staan zorgverzekeraars open voor verbeteringen van het huidige zorgstelsel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids