Normal_euro_geld_betalen__7_

Het is de bedoeling dat er voor de wijkverpleging in 2019 een nieuwe bekostiging komt op basis van zorgprofielen. Zorgaanbieders van wijkverpleging hopen echter op een andere bekostigingswijze. Zij willen verpleegkundige interventies vergelijken en gebruiken als basis. Dat meldt Zorgvisie.

V&VN zou samen met zorgverzekeraars en andere brancheorganisaties zorgprofielen opstellen. De partijen hebben inmiddels drie soorten kenmerken vastgesteld die als basis moeten dienen: gezondheidskenmerken, persoonskenmerken en omgevingskenmerken zijn bepalend voor een zorgprofiel en de zorgvraag. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt het werk nu over en gaat tarieven plakken aan de verschillende zorgprofielen.

Zorgaanbieders van wijkverpleging willen echter een andere route inslaan en stellen met elkaar een routekaart op. Bekostiging op basis van zorgprofielen wijzen ze af omdat er nu nog onvoldoende informatie beschikbaar is om deze profielen te maken. De samenwerkende organisaties, verenigd in Wijkverpleging in versnelling (WIV) en het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap (NWG), vrezen voor onnodige bureaucratie als bekostiging op basis van zorgprofielen plaatsvindt. “Waarom een bekostiging invoeren terwijl je valide data, dus de grondslag ervoor, mist? Dan ga je in grote haast een systeem invoeren dat niet deugt en dat ook nog eens extra bureaucratie creëert. Je kunt het beter in een keer goed doen”, aldus Inge Borghuis, woordvoerder van WIV.

Zes aanbieders, waaronder Buurtzorg, Amstelring en Zorgaccent, starten in 2017 met een pilot om interventies te vergelijken. Dit zou informatie voor een nieuwe bekostiging moeten opleveren, de benodigde interventies bij een bepaalde aandoening duidedelijk maken, evenals de kosten. Zodra dat bekend is kan het personeel en tarief daarop afgestemd worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids