Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en De Friesland Zorgverzekeraar hebben afspraken gemaakt over de vergoeding van protonentherapie. De Friesland is de eerste zorgverzekeraar die deze, voor Nederland nieuwe, bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker contracteert. Dat meldt het UMCG.

Voor patiënten die verzekerd zijn bij De Friesland betekent dit dat zij deze behandeling dichtbij huis in het UMCG kunnen krijgen. De contractering van protonentherapie maakt deel uit van een meerjarenovereenkomst die het UMCG en De Friesland hebben gesloten voor medisch specialistische zorg voor de jaren 2017 tot en met 2019.

Het UMCG verwacht in december 2017 de eerste patiënten met protonentherapie te kunnen behandelen in het nieuwe centrum dat wordt gebouwd aan de noordkant op het UMCG-terrein. Protonentherapie wordt momenteel alleen in het buitenland gegeven. Verzekerden van De Friesland Zorgverzekeraar kunnen in Groningen terecht zodra het centrum klaar is.

Het UMCG is een van de vier centra die een vergunning voor protonentherapie van de minister van Volksgezondheid hebben gekregen. Naast Groningen is een centrum in aanbouw in Delft. Amsterdam en Maastricht beschikken ook over een vergunning voor protonentherapie. Het UMCG beschikt als enig centrum in aanbouw ook over een vergunning voor de behandeling van kinderen met protonentherapie. Protonentherapie is verzekerde zorg en behoort tot het basispakket van de zorgverzekering. De verwachting is dat binnenkort ook andere zorgverzekeraars de protonenzorg gaan contracteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids