Normal_euro_geld_betalen__7_

Zorgverzekeraar Menzis moedigt het initiatief van zorgaanbieders in de wijkverpleging om tot een nieuwe bekostigingswijze te komen aan. Menzis heeft de indruk dat zorgaanbieders zelf vaak niet weten hoe ze tot bepaalde kosten komen en vindt het daarom, net als de samenwerkende partijen, belangrijk om eerst de effectiviteit van wijkverpleging boven tafel te krijgen voordat een bekostigingswijze wordt vastgelegd. Dat meldt Zorgvisie. 

Twee weken geleden werd bekend dat Wijkverpleging in versnelling en het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap geen bekostiging willen op basis van zorgprofielen, maar een bekostiging op basis van het vergelijken van verpleegkundige interventies. 

De zorgverzekeraar ziet dat zorgaanbieders verschillende prijzen hanteren. “Dat varieert van 3.000 euro per cliënt tot wel 13.000 euro per cliënt bij vergelijkbare aanbieders”, zegt Menzis-zorginkoper Marc Collast. Duidelijk is echter niet hoe zorgaanbieders tot deze kosten zijn gekomen en dat kunnen ze ook niet uitleggen aan de zorgverzekeraar. “Onze indruk is dat ze het zelf ook niet zo goed weten. Het kan best zo zijn dat de duurste zorgaanbieders elders in het stelsel wel kosten bespaart.” Menzis wil weten welke interventies in de wijkverpleegkundige zorg effectief en van toegevoegde waarde zijn. Daarna kan pas worden vastgesteld hoe de nieuwe bekostiging moet worden ingevuld.

Sinds wijkverpleging onder de Zorgverzekeringswet valt zijn de kosten enorm opgelopen. Hierover maakt Menzis zich zorgen. Mensen blijven steeds langer thuiswonen en patiënten met steeds complexere zorgvragen worden eerder uit ziekenhuizen ontslagen, en zijn daardoor ook gedwongen thuis zorg te ontvangen. Die mensen thuis hebben een steeds zwaardere zorgvraag. Al in juni zag Menzis dat het budget voor de wijkverpleging niet toereikend was en verhoogde het daarom met vijf tot tien procent. Waarschijnlijk lukt het de zorgverzekeraar daarmee om 2016 goed af te sluiten, maar dat is nog niet met 100 procent zekerheid te zeggen.

Menzis hoopt zorgaanbieders in de wijkverpleging te kunnen ondersteunen met eigen data, zodat ze  alle informatie tot hun beschikking hebben. De zorgverzekeraar ziet in dat wijkverpleegkundigen een steeds belangrijkere rol spelen en daarom is het van groot belang dat de inhoud van hun werk goed vastgesteld is voordat de bekostigingwijze wordt aangepast.  

Door: Redactie Nationale Zorggids