Normal_portemonnee_geld

VGZ-bestuurder Tom Kliphuis waarschuwt voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Dit zou namelijk leiden tot onnodige zorg. Hoewel uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen zorg mijden wegens het hoge eigen risico, zien de meesten de meerwaarde er wel van in, zegt Kliphuis. Dat meldt de Gelderlander.

VGZ is tegen het afschaffen van het eigen risico, maar voor het verlagen ervan. Net als de VVD, het CDA, D66 en ChristenUnie. “De premie zou met 300 euro stijgen als het eigen risico wordt afgeschaft. Linksom of rechtsom, je betaalt het toch”, zegt Kliphuis in een gesprek met de Gelderlander.

Kliphuis ziet in dat er een grote groep mensen is die het eigen risico niet kan betalen, en pleit daarom voor een verlaging. Het aantal wanbetalers neemt af, maar regelingen om het eigen risico verspreid te betalen nemen toe. VGZ zet zich de afgelopen tijd in voor zinnige zorg: vernieuwingen in de zorg die leiden tot beter kwaliteit en minder kosten. Steeds meer zorgaanbieders die zinnige zorg leveren sluiten een meerjarencontract met de zorgverzekeraar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids