Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt het huidige wetsvoorstel voor het verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars niet duidelijk genoeg en verwacht daarom het geen stand zal houden. De kans dat de zorgpremie hierdoor nog hoger wordt is groot en ook loopt de risicoselectie gevaar. Dat meldt de NZa op basis van een eigen analyse. 

Het is de bedoeling dat de Eerste Kamer binnenkort stemt over het wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat zorgverzekeraars hun winst niet meer uitkeren aan aandeelhouders, leden en werknemers. Het is toegestaan om winst te maken, maar enkel ter aanvulling van de reserves. Ook mogen zorgverzekeraars dat geld gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en de toegankelijkheid. De NZa houdt toezicht op het verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars.

Waar de NZa over struikelt is bijvoorbeeld het gebrek aan uitleg over begrippen die in het voorstel staan, zoals winst, reserve, kwaliteit en toegankelijkheid. Dit maakt dat dergelijke termen nu nog multi-interpretabel zijn. Ook zijn voorschriften daardoor lastig na te leven, wat ervoor zorgt dat sancties leiden tot juridische procedures. Zorgverzekeraars die het verbod bovendien willen ontwijken, hebben daartoe ook de kans. De NZa noemt het onwenselijk om iedere zorgverzekeraar meteen een boete te geven, overtredingen zijn op diverse manieren te handhaven en er zou per overtreding gekeken moeten worden naar een passende maatregel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids