Normal_patient_man_ouderen

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten hun conflicten buiten de media om uitvechten, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door de media op te zoeken, komen mensen onnodig in aanraking met berichten over de zorginkoop. Hiermee reageert de NZa op het conflict tussen BrabantZorg en zorgverzekeraar VGZ, zo meldt de Zorgautoriteit. 

Wie nieuwe klant is bij BrabantZorg en daar wijkverpleging heeft aangevraagd, moet daarvoor mogelijk eerst de rekening zelf voorschieten, zo bleek vorige week. Door een conflict tussen de zorgaanbieder en VGZ lopen de problemen rondom het budget voor wijkverpleging steeds verder op. Cliënten dreigen de dupe te worden door het bedrag uit eigen zak te moeten betalen en dit pas daarna te declareren bij VGZ. 

De NZa heeft inmiddels contact gehad met beide partijen en constateert dat er op dit moment voldoende wijkverpleging is ingekocht. Iedere nieuwe cliënt die verzekerd is bij VGZ kan voor deze zorg terecht bij een andere zorginstelling. Wie al bij BrabantZorg zit, hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele veranderingen.

Wel heeft de NZa VGZ gevraagd om verzekerden goed te informeren over de situatie. Zodoende komt er op de website van de zorgverzekeraar te staan dat nieuwe cliënten die wijkverpleging willen ontvangen van BrabantZorg, moeten bijbetalen. Hierover informeert de zorgverzekeraar ook huisartsen en andere verwijzers. BrabantZorg moet op haar beurt nieuwe cliënten doorverwijzen naar VGZ. Cliënten die nergens anders terechtkunnen, worden door BrabantZorg aangenomen zonder bijbetaling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids