Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De voormalig bestuurder van Zorggroep Helmond hoeft zorgverzekeraar CZ geen geld terug te geven. De zorgverzekeraar stelde de ex-directeur aansprakelijk voor het laten verdwijnen van 1,8 miljoen euro. Volgens de rechter is het niet bewezen dat de man sjoemelde met het persoonsgebonden budget (pgb) van cliënten. Dat meldt het Brabants Dagblad. 

CZ denkt na over eventuele verdere stappen. De voormalig directeur van de zorginstelling is tegelijkertijd tevreden met de uitspraak. “Recht zal te allen tijde zegevieren. Er is nooit eerder een rechtbank geweest die inhoudelijk heeft beoordeeld of er wel sprake is van fraude binnen de Zorggroep. Als de Zorggroep gefraudeerd zou hebben, zou ik persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden”, stelt de ex-bestuurder.

Op deze civiele procedure, aangespannen CZ kan nog wel een vervolg komen. Zo is het mogelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) besluit om over te gaan op strafrechtelijk onderzoek. Hiervoor moet CZ aangifte doen van fraude. Het ministerie van Volksgezondheid neemt de zaak ook nog onder de loep.

De fraude met de persoonsgebonden budgetten vond plaats in 2013 en 2014. De instelling Zorggroep Helmond verleende zorg aan jonge volwassenen met sociale en psychiatrische problemen in de vorm van onderdak, zorg en begeleiding. 

Door: Redactie Nationale Zorggids