Normal_geld__pennen__administratie

Als wijkverpleegkundigen meer vrijheid zouden krijgen van zorgverzekeraars, komt dat de zorg ten goede. Meer vrijheid en maatwerk betekent minder zorgkosten en meer zelfredzaamheid bij de cliënt. Dit blijkt uit een artikel van de Groene Amsterdammer waarover Nursing rapporteert. 

“De zorgverzekeraars hebben waanzinnig veel macht gekregen. Ze beslissen of je tien of twintig minuten ergens mag zitten. Dat is niet hun taak; dat moet de wijkverpleegkundige doen. Bij de één ben je in tien minuten klaar met een steunkous en bij de andere duurt het twintig minuten”, zegt Tera Stuut,  directeur van Acare Thuiszorg tegen de Groene Amsterdammer.

Juist het wantrouwen dat er heerst bij de zorgverzekeraars zorgt ervoor dat de zorgkosten stijgen. Als wijkverpleegkundigen meer ruimte zouden krijgen om hun eigen tijd in te delen en om maatwerk te leveren, zou de zorg beter en goedkoper worden, stelt de Groene Amsterdammer.

Niet alleen de wijkverpleegkundigen bij grotere, gecontracteerde thuiszorgorganisaties hebben last van de zorgverzekeraars, ook de niet-gecontracteerde zorgaanbieders een zzp-verpleegkundigen ervaren problemen.  Zij voldoen vaak niet aan bepaalde regels van de zorgverzekeraars waardoor zij facturen niet betaald krijgen. Bovendien stellen de verzekeraars dat niet-gecontracteerde aanbieders te hoge indicaties hebben. In sommige gevallen noemen zorgverzekeraars dit fraude. Zilveren Kruis wil om deze redenen dat alleen gecontracteerde aanbieders vanaf volgend jaar nog mogen indiceren.

Door: Redactie Nationale Zorggids