Normal_normal_geld_rekenmachine

De zorgpremie stijgt niet met 30 euro, maar met 70 euro per jaar. Dat zegt zorgverzekeringsexpert Rob Adolfsen. Hij reageert hiermee op het bericht van DSW-directeur Chris Oomen die op jaarbasis een premiestijging van 30 euro verwacht. Wat Oomen namelijk niet meerekende was de kosten voor de overheveling van de AWBZ naar de basisverzekering en inflatiekosten. Dat meldt Lokaal Gelderland. 

De 30 euro van Oomen is gebaseerd op de financiële tegenvaller. Maar, zegt Adolfsen, daar komt ook nog 20 euro per jaar bij vanwege de overheveling van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de basisverzekering. Een deel daarvan wordt via de zorgpremie betaald. Adolfsen gaat ook uit van een inflatie van maximaal 2 procent, waardoor er nog eens 20 euro op jaarbasis bijkomt: 70 euro in totaal.

De beoogde premiestijging klinkt hoog. “Maar in werkelijkheid is het ‘maar’ 1 procent van de 40 miljard aan zorgkosten op jaarbasis. Dat heeft te maken met de rijksbegroting. Daarvoor moet vooraf een inschatting worden gemaakt hoeveel we in het jaar daarop gaan declareren. Als je het voor 99 procent goed weet te doen, doe je het niet slecht”, aldus Adolfsen. Uiteindelijk komt een premiestijging van 70 euro per jaar neer op 5 euro per persoon per maand. Vervelend voor minima, zegt Adolfsen, maar de zorgtoeslag die zij ontvangen gaat hiermee ook omhoog.

De zorgverzekeringsexpert en initiatiefnemer van Anno12 maakt zich wel zorgen over de toekomst van het zorgstelsel. Zoals het er nu uitziet blijven zorgverzekeraars hun reserves gebruiken om de zorgpremies betaalbaar te houden. Maar op een gegeven moment is dat niet meer houdbaar. Bovendien moet de inbreng van reserves een keer worden teruggedraaid en dan komen de kosten op het bordje van de verzekerde.

Door: Redactie Nationale Zorggids