Normal_normal_geld__portemonnee__muntgeld

De vijfjarige Mawa uit Amersfoort krijgt haar zorg niet vergoed, omdat ze geen verblijfsvergunning heeft terwijl haar ouders dat wel hebben. De bureaucratische regels en een ongelukkige samenloop van omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat haar ouders geen zorgverzekering voor haar kunnen afsluiten. Dat meldt RTV Utrecht. 

Beide ouders hebben verblijfsrecht en de Iraanse moeder van Mawa heeft sinds kort een Nederlands paspoort. Vanwege de wet- en regelgeving in Iran, kan het vijfjarige meisje niet meeliften op de nationaliteit van haar moeder. Het kind is hier geboren en gaat hier naar school, maar doordat ze niet verzekerd is kan ze alleen zorg ontvangen als haar ouders er zelf voor betalen.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft het gezin een oplossing voorgelegd. Maar dat is geen gemakkelijke oplossing. De enige manier waarop Mawa ook verblijfsrecht is door haar vader een paspoort uit zijn geboorteland te laten halen. Hij komt uit Irak en is een politiek vluchteling. De kans dat hij terugkomt is daardoor zeer klein. Hij gaat daar de gevangenis in of wordt gelyncht, zegt een Nederlandse vriend van de familie.

Door: Redactie Nationale Zorggids