Normal_geld_portemonnee

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg vindt dat zorgverzekeraars zich meer moeten inzetten voor het terugdringen van het aantal wanbetalers van de zorgpremie. Binnenkort komt het ministerie van volksgezondheid met duidelijkere regelgeving rondom de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars. Deze regelgeving wordt vastgelegd in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) en het CAK, zo schrijft Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt Skipr. 

Het ministerie van volksgezondheid bracht deze week de VWS-Verzekerdenmonitor 2017 uit. Daarin staat onder meer informatie over wanbetalers, opsporing van onverzekerden en voorlichting aan onverzekerden en wanbetalers.

Hoewel het aantal wanbetalers in drie jaar tijd aanzienlijk is gedaald, moet er meer gebeuren bij langdurige wanbetalers met problematische schulden. De huidige hulpverlening is namelijk gericht op tijdelijke betalingsregelingen. Succesvol, maar slechts beperkt bij mensen die langdurig in de schulden zitten, zegt Bruins.

De minister richt zich op de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Zij krijgen al een vergoeding als zij inspanning leveren voor het oplossen van betalingsproblemen, maar vanaf 2018 krijgt de vergoeding een andere invulling. Hoe meer inspanning de zorgverzekeraar levert, hoe hoger de vergoeding.

“Uitgangspunt van dit model is dat zorgverzekeraars voldoen aan een aantal verplichtingen en transparant rapporteren over het navolgen ervan. In overleg met het CAK, zorgverzekeraars en de Nza worden deze verplichtingen nader uitgewerkt”, aldus Bruins. De nieuwe regelgeving licht naar verwachting in de zomer van 2018 klaar.

“Uit de cijfers blijkt dat het aantal wanbetalers juist sterk is gedaald, van 325.810 eind 2014 naar 257.767 op 1 november 2017. Wij vinden die daling indrukwekkend. De kale cijfers in de Verzekerdenmonitor 2017 gaan uiteindelijk over verzekerden die door hun zorgverzekeraar worden geholpen bij het voorkomen van schuldenproblematiek. Zorgverzekeraars werken daarbij nauw samen met gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de schuldhulpverlening", laat Koen Venekamp, woordvoerder Zorgverzekeraars Nederland, weten.

Door: Redactie Nationale Zorggids