Normal_ski

Ga je nog op wintersport en wil je weten wat jouw zorgverzekering vergoed bij een ongeval? Houd er rekening mee dat de basisverzekering niet alle kosten voor een skiongeluk dekt en dat je soms een deel van de kosten zelf moet betalen. Zo wordt spoedvervoer vergoed, maar onder bepaalde voorwaarden. Ditzelfde geldt voor opname in een ziekenhuis en een behandeling aldaar. Dat meldt Zorgwijzer. 

Wie op de piste een dusdanig ernstig ongeval krijgt dat hij niet meer kan lopen, moet met de helikopter, sneeuwscooter of banaan worden afgevoerd. De kosten voor dergelijk ziekenvervoer kunnen oplopen tot 3.500 euro (in het geval van helikoptervervoer). Volgens Zorgwijzer.nl krijg je deze medische kosten vergoed, maar enkel tot het maximale Nederlandse bedrag voor spoedeisend vervoer. De zorgverzekeraar berekent dit op basis van de kosten voor gebruik van een ambulance. Dit betekent uiteindelijk dat verongelukten die in een helikopter belanden zelf een groot deel van de kosten moeten betalen. 

Ook opname en behandeling in het buitenland wordt niet geheel vergoed. Zo krijgen patiënten alles vergoed voor de kosten van zorg zoals dat in Nederland is bepaald. Als eenzelfde soort behandeling in het buitenland duurder is, dan moeten de extra kosten zelf gedekt worden. Wie vanuit het buitenlandse ziekenhuis naar Nederland vervoerd mag of moet worden via ambulance of vliegtuig krijgt dat niet vergoed.

Er bestaat een aanvullende zorgverzekering waarin spoedeisende hulp in het buitenland wordt vergoed, maar ook hiervoor geldt dat niet alles vergoed wordt. Zorgwijzer.nl raadt het wintersporters aan om een goede doorlopende reisverzekering te nemen, want vaak worden van daaruit wel bijna alle kosten vergoed. Het advies is om de voorwaarden van alle verzekeringen erbij te zoeken en vast te stellen wat er exact gedekt wordt, wat dit bedrag is en of er ook een eigen risico geldt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids