Logo_menzis_logo

Het kabinet steunt het plan van zorgverzekeraar Menzis om een succesvolle behandelaar bij lichte depressie en angststoornissen een hogere vergoeding te betalen. Deze werkwijze is al gebruikelijk bij hart- en knieoperaties in ziekenhuizen en leidt tot een verbetering van de zorg. De steun van het kabinet is belangrijk voor Menzis om het plan uit te voeren. Dit meldt Trouw.

Hoewel het plan van Menzis op kritiek stuitte van onder andere psychiaters en patiëntenorganisaties, is er volgens het kabinet geen reden tot zorg. Het gaat enkel om patiënten met een lichtere vorm van depressie en angststoornissen. Bovendien krijgt iedere behandelaar de normale vergoeding voor zijn of haar werk. Pas als is aangetoond dat de patiënt de behandeling als effectief heeft ervaren, kan de betreffende behandelaar financieel beloond worden.

Kwaliteit van zorg gaat omhoog

“Het moet in de zorg gaan om de uitkomst, niet om de omzet”, aldus staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Door effectieve behandelmethoden te registreren, kan zo de kwaliteit van zorg verbeterd worden. Dat is voor patiënten dan ook een gunstige uitkomst van het experiment van Menzis.

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) tonen ook interesse. Inmiddels zijn al twintig instellingen ingeschreven voor het project. Nu het kabinet haar steun heeft uitgesproken, zal dat vermoedelijk nog meer worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids