Normal_anticonceptie__anticonceptiepil

Het besluit van het kabinet om de vergoeding van anticonceptiemiddelen niet uit te breiden, stuit op veel weerstand. Een grote voorstander van uitbreiding van het basispakket van de zorgverzekering is Bureau Clara Wichmann. Nu de pil, spiraal of sterilisatie niet wordt vergoed voor vrouwen van 21 jaar en ouder, uit zij haar onvrede. Dit meldt NOS. 

Vrouwen tot 21 jaar krijgen anticonceptiemiddelen vergoed vanuit het basispakket. Condooms vallen hier niet onder. Voor andere middelen moet eerst het eigen risico betaald worden. Wie 21 jaar of ouder is, krijgt dus geen vergoeding vanuit het basispakket. De meeste anticonceptiemiddelen komen voor rekening van de vrouw. Daarom startte Clara Wichmann vorige week met een petitie die inmiddels ruim 52.000 keer is ondertekend.

Medische noodzaak

Op de Facebookpagina van NOS vertellen veel vrouwen de pil te gebruiken uit medische noodzaak. “Er staat zelfs ‘medische noodzaak’ op mijn recept. Het zou inderdaad fijn zijn als er rekening mee kon worden gehouden dat voor velen de pil vooral als een medicijn tegen hormonale problemen, hevig bloedverlies en zware krampen is in plaats van alleen anticonceptie”, zegt één van de reageerders. 

Acties gaan door

De Jonge Socialisten in de PvdA voeren maandag en dinsdag acties tegen het besluit om de anticonceptiepil niet op te nemen in het basispakket. Maandagnacht zal ergens de boodschap worden gekrijt dat de PvdA’ers de pil in het basispakket van de zorgverzekering willen hebben. Dinsdag om 12.15 uur volgt een demonstratie bij het ministerie van Volksgezondheid. Daar zullen de jonge socialisten met een levensgrote strip pillen staan.

Ondertussen geeft voorvechter Liliane Ploumen niet op. Net als Bureau Clara Wichmann, die de petitie volop onder de aandacht blijft brengen. 

Door: Nationale Zorggids