Normal_bureaucratie_mappen_dossiers_papierwerk

43 procent van de zorgverleners zien zorgverzekeraars als de belangrijkste veroorzaker van regeldruk. Deze zorgverleners zien vooral kansen in het verbeteren van de regels en wetgeving rondom zorgverzekering om de regeldruk te verminderen. Dit meldt VvAA. 

Ondanks de aanhoudende regeldruk, hadden zorgverleners hier voor de corona-uitbraak minder last van. Wel ervoeren ze meer overlast  door niet-effectieve regels dan de zes maanden ervoor. Het terugdringen van de regeldruk gaat volgens de meeste zorgverleners niet snel genoeg en het vertrouwen erin verdwijnt. De VvAA deed onderzoek hiernaar onder meer dan 3.500 zorgverleners, waaronder huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten.

Corona heeft zorgwereld opgeschud 

De meeste zorgverleners zien hun eigen organisatie erin slagen om de regeldruk terug te dringen, maar zien dit ook terug in hun ict-systemen en bij beroepsorganisaties. Ook de corona-uitbraak lijkt te hebben bijgedragen aan het terugdringen van de regeldruk in diverse zorginstellingen. “Het is evident dat COVID-19 de zorgwereld op vele fronten heeft opgeschud. Als we hieruit lessen kunnen trekken die helpen om het structurele probleem van de regeldruk versnel op te lossen, dan pakken wij die gelegenheid uiteraard met beide handen aan”, zegt huisarts Willem Veerman die ook vice-voorzitter van het bestuur van de VvAA is. 

Door: Nationale Zorggids