Normal_pexels-daria-shevtsova-1029801

Voor de behandeling van apneu zou wel eens te weinig wetenschappelijk bewijs kunnen zijn om die te handhaven in het basispakket van de zorgverzekering, stelt voorzitter Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland. Daar denkt de Apneu Vereniging anders over en ziet extra onderzoek met veel vertrouwen tegemoet, aldus de vereniging in een persbericht. 

“Elke twee jaar sinds 2004 laten we uitgebreid onderzoek doen onder vijfduizend patiënten met slaapapneu. Daaruit blijkt dat apneuzorg absoluut helpt en zinnig is. Deelnemers aan het onderzoek beoordelen hun kwaliteit van leven vóór de diagnose met een 4 en na het starten van de behandeling stijgt die score tot een 7 of hoger. Ook in het buitenland zijn er wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van apneuzorg”, stelt bestuursvoorzitter Hugo Hardeman van de Apneu Vereniging.

Zorgkosten beheersbaar houden

De Apneu Vereniging staat volledig achter de doelstelling om Zinnige Zorg te leveren en dus vermijdbare kosten te stoppen om de zorgkosten beheersbaar te houden. Wanneer zou blijk dat slaapcentra de apneu-behandeling ook inzetten waar die niet helpt, is ingrijpen nodig. Maar volgens de Apneu Vereniging zullen dat grensgevallen zijn, buiten de ruim 30.000 mensen met de diagnose apneu. Niet meer vergoeden van deze behandeling gaat de maatschappij veel andere schade veroorzaken: verwaarloosde apneu legt de basis voor veel andere aandoeningen.

Niet behandelen duurder dan wel behandelen

“Niet behandelen is uiteindelijk duurder dan wel behandelen. De behandeling met een cpap, de meest voorkomende behandeling voor mensen met apneu, kost zo’n 300 euro per patiënt, per jaar. Zou je mensen met apneu niet behandelen, dan zijn de zorgkosten gemiddeld 4.000 euro per jaar”, aldus Hardeman. De bestuursvoorzitter en zijn vereniging hebben regelmatig overleg met het Zorginstituut over de diagnosecriteria en de optimale apneuzorg. Wanneer er extra wetenschappelijk onderzoek nodig is, juicht de vereniging dat alleen maar toe.

Door: Nationale Zorggids