Normal_stethoscoop_rekening_factuur

Sinds 1 augustus 2021 vergoeden zorgverzekeraars de behandeling Lutetium-177-PSMA voor uitgezaaide prostaatkanker. Het dure middel wordt in Nederlandse ziekenhuisapotheken bereid. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Hoewel de behandeling in Duitsland al gangbaar is, was dat in Nederland nog niet het geval en werd het daarom niet vergoed via de zorgverzekering. Ziekenhuizen en verzekeraars hebben er nu samen voor gezorgd dat de op maat gemaakte behandeling vergoed wordt voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker die op geen enkele andere manier goed behandeld kunnen worden. 

Lutetium-dotataat is door ZN en specialistische centra bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangemeld voor vergoeding tegen de kostprijs, meldde ZN in april. De partijen moesten hierbij een prijsopbouw overleggen en op basis daarvan is door de NZa een tarief voor de apotheekbereiding van het kankermedicijn vastgesteld.

Dure apotheekbereidingen

Sinds dit jaar is het mogelijk om via een add-on prestatie dure apotheekbereidingen aan te melden voor directe bekostiging. Dit zorgt ervoor dat apotheken niet meer belemmerd zijn bij het bereiden van dure middelen.

Door: Nationale Zorggids