Terminale patiënten ontzegd van belangrijke stervenszorg in Dongen

In Dongen zijn er problemen met toegankelijkheid van het lokale hospice. Omdat de zorgverzekeraar van drie terminale patiënten daar geen contract mee heeft, konden ze er niet terecht om te sterven. Deze mensen stierven het afgelopen halfjaar thuis of in het ziekenhuis. Dit meldt Pointer.

De huisartsenpraktijk van Loet Birker verwijst regelmatig mensen in hun laatste levensfase naar een hospice voor een rustig levenseinde. Veel mensen in Dongen zijn verzekerd bij VGZ en Zilveren Kruis, maar zij hebben geen contract met het plaatselijke hospice. Een terminale patiënt moest daardoor in het ziekenhuis sterven, een veel onrustigere omgeving dan het hospice. In andere hospices waarmee de verzekeraars wel een contract hebben, moest de patiënt lang wachten.

Zelf betalen

Birker vindt het nogal wat dat hij in het afgelopen halfjaar drie mensen niet kon doorsturen naar het hospice vanwege een gebrek aan contract. En geen contract betekent zelf betalen voor het hospiceverblijf. “Of in dit geval de kosten van het verblijf zal moeten voorschieten, zonder dat duidelijk is of hij dat ook terug gaat krijgen.” De huisarts legt uit dat dit om grote bedragen gaat, tot wel 500 euro per dag. “Dat zou dan ook vooruitbetaald moeten worden voor een aantal weken.”

Goedgeregelde stervenszor

Volgens Birker verwijzen hospices naar de verzekeraar en verwijzen zij weer naar de mislukte contractonderhandelingen met de hospices. De huisarts is het gewend dat er zaken wel en niet vergoed worden door zorgverzekeraars, maar als het gaat om goedgeregelde stervenszorg vindt hij het heel belangrijk dat mensen daar altijd toegang toe hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky