VVD, Mark Rutte

DEN HAAG (Novum) - Ouderen, gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook volgend jaar dagbesteding krijgen. Het kabinet maakt binnen enkele maanden duidelijk hoe dat wordt geregeld. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd in het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Verschillende oppositiepartijen maken zich grote zorgen over de dagbesteding. In 2015 worden de gemeenten er verantwoordelijk voor, omdat die betere voorzieningen kunnen leveren. Gemeenten krijgen daarvoor 75 procent van het huidige budget.

In 2014 verdwijnt echter al het recht op dagbesteding, waardoor onduidelijk is wat er in dat jaar gebeurt met mensen die dagopvang nodig hebben. "Je kunt maar beter zorgen dat je in 2014 niet gaat dementeren", zei SP-leider Emile Roemer.

Volgens Rutte is nu nog niet te zeggen wat er in 2014 gaat gebeuren, omdat daarover nog afspraken moeten worden gemaakt met de gemeenten. Voor mensen die nu al gebruikmaken van dagopvang, verandert er niets, benadrukte Rutte. Op verzoek van PvdA-leider Diederik Samsom zegde hij toe dat op papier te zetten. Volgens Samsom is dat nodig, omdat veel mensen ongerust zijn.