emb, doedels, s heeren loo

AMERSFOORT - Mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) hebben te maken met zowel een ernstige lichamelijke beperking als een ernstige verstandelijke beperking. Een nieuwe methode om mensen met EMB meer te betrekken bij wat er om hen heen gebeurt, genaamd Doedels, is vastgelegd in het zogenaamde Handboek Doedels. Dit meldt zorgwelzijn.nl.

De aanpak is ontwikkeld door Heleen Bense-van Swigchem, die al twintig jaar met cliënten met EMB werkt bij ‘s Heeren Loo Zorggroep. Samen met ergotherapeut Marianne van Vuuren ontwikkelde en testte ze deze aanpak vier jaar lang in de praktijk.

Doedels zijn activiteiten die begeleiders samen met cliënten organiseren in en om het huis aan de hand van twaalf thema’s, bijvoorbeeld klussen, tuinieren en afwassen. Elke Doedelsbijeenkomst duurt ongeveer een uur en kent een vaste opbouw. Het is belangrijk dat de cliënt plezier beleeft, maar er wordt ook gewerkt aan individuele doelen.

De activiteit wordt afgestemd op de cliënt. Hierbij is het van belang dat begeleiders letten op lichaamstaal, omdat hieruit kan worden afgeleid of de activiteit in de smaak valt of niet. “Het is de kunst om bij iedere persoon uit te vinden hoe hij prikkels verwerkt en in te spelen op zijn voorkeuren”, aldus Bense-van Swigchem.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten