Maak dood voor verstandelijk gehandicapte bespreekbaar

UTRECHT - Het is niet altijd makkelijk om de naderende dood te bespreken. En verzorgers van verstandelijk gehandicapten hebben er al helemaal een zware kluif aan. Want hoe voorkom je als mantelzorger dat je het hele proces overneemt en de eigen keuzes van de patiënt wegneemt? Onderzoeksbureau NIVEL en het VUmc ondervroegen een aantal mantelzorgers, in de hoop duidelijkheid te scheppen.

Volgens NIVEL-onderzoeker Nienke Bekkema bestaat in sommige gevallen onder verzorgers en familie het idee dat een verstandelijk gehandicapte de dood niet kan begrijpen en daarom het onderwerp niet bespreekt om hem of haar in bescherming te nemen. Het onderzoek toont het tegendeel aan. Inmenging van familie beschadigt de autonomie van de patiënt niet.

De onderzoekers hebben familie en zorgverleners van twaalf onlangs overleden mensen met een verstandelijke beperking ondervraagd over de laatste levensjaren. Daaruit bleek dat het onderwerp prima te bespreken was, mits het op het niveau van de patiënt werd gehouden en er een sterke relatie tussen patiënt en verzorgers is.

© Nationale Zorggids / Olof Venema