Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn van mening dat er nog steeds van alles rammelt aan de langdurige zorg. Afgelopen woensdag voerden zij hierover overleg met staatssecretaris Van Rijn. Dat meldt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

De regie komt in handen van de gemeenten maar de vraag is of zij wel op tijd klaar zijn voor hun nieuwe taken. Vooral omdat er tegelijkertijd ook fors bezuinigd wordt. Er is nog veel onduidelijkheid over waar mensen aanspraak op kunnen maken. Volgens de patiënten- en gehandicaptenorganisaties (PG-organisaties) bestaat de angst dat mensen tussen wal en schip vallen.

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De CG-raad, Platform VG, NPCF, LPGGz, Per Saldo, MEE en LOC blijken door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pas laat betrokken te zijn bij de consultatie over de nieuwe Wmo, die per 1 januari 2015 ingaat. Dit had tot gevolg dat in het eerste voorstel de positie van burgers met een ondersteuningsvraag onderbelicht bleef. Na overleg met de PG-organisaties is het voorstel op een aantal punten verbeterd, maar er blijven punten van zorg.

Wisselende zorgverleners
Zo is nog steeds niet duidelijk hoe de samenhang tussen bijvoorbeeld Wmo en AWBZ en/of zorgverzekeringswet is. De PG-organisaties vragen zich af of mensen die gebruik maken van de AWBZ straks nog wel een beroep kunnen doen op Wmo-voorzieningen zoals woningaanpassing en collectief vervoer. Ook wordt gevreesd dat mensen te maken zullen krijgen met steeds wisselende zorgverleners van verschillende organisaties, met alle nadelige gevolgen van dien.

Meer zelf regelen
Bovendien zal de groep, die nog aanspraak kan maken op ondersteuning, naar verwachting door alle bezuinigingen aanzienlijk kleiner worden. In de nieuwe Wmo wordt ook een groter beroep gedaan op de eigen inzet en eigen betalingen. De inkomenspositie van mensen met een beperking verslechtert de komende jaren verder door het afschaffen van financiële compensatieregelingen als de Wtcg (tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) en de belastingaftrek voor zorgkosten.

Zorgvuldige invoering bij gemeenten
Een ander punt van zorg is volgens de PG-organisaties dat van gemeenten in korte tijd teveel gevraagd wordt. Ze moeten niet alleen voor een hele grote groep ouderen en mensen met een beperking ondersteuning gaan regelen, maar worden per 1 januari 2015 ook verantwoordelijk voor de Jeugd- en Participatiewet. De PG-organisaties vrezen dat gemeenten dit allemaal niet binnen de gevraagde termijn voor elkaar krijgen met alle gevolgen van dien voor kwetsbare burgers.

Verbeteringen
Op aandringen van de PG-organisaties zijn er ook verbeteringen in het voorstel gemaakt. Zo is duidelijker vastgelegd wat men van de gemeente mag verwachten en volgens welke regels het 'keukentafelgesprek' (onderzoek naar de hulpvraag) moet verlopen. Ook is het recht op een bezwaar- en beroepsprocedure in de individuele maatwerkvoorziening ingebouwd. Verder is het vanaf 1 januari 2015 voor alle gemeenten verplicht om cliëntondersteuning beschikbaar te hebben en hebben mensen onder bepaalde voorwaarden recht op een pgb. De PG-organisaties zijn tevreden over deze aanpassingen in het voorstel, maar vinden de plannen op andere onderdelen nog niet solide.

© Nationale Zorggids