Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

(Novum) - Chronisch zieken en gehandicapten gaan er volgend jaar veel minder op achteruit dan het Nibud in zijn onderzoek beweert. Dat stellen VVD en PvdA maandag. Het onderzoeksinstituut is in de berekeningen volgens de partijen voorbijgegaan aan de 'honderden miljoenen euro's' die gemeenten krijgen voor gerichte inkomensondersteuning.

Die extra miljoenen bieden gemeenten de mogelijkheid om gericht maatwerk te bieden aan chronisch zieken en gehandicapten, stelt VVD-Kamerlid Arno Rutte. Door alleen te kijken naar de effecten van het schrappen van landelijke regelingen ontstaat een verkeerd beeld, zo meent hij.

"Op dit moment komt geld dat bedoeld is om mensen die het heel hard nodig hebben te ondersteunen terecht bij mensen die het helemaal niet nodig hebben", stelt Rutte. "Het is logisch om deze ondersteuning gericht te laten uitvoeren door gemeenten die veel beter kunnen inschatten welke mensen echt ondersteuning nodig hebben."

Ook de PvdA vindt de huidige regelingen voor de ondersteuning van chronisch zieken 'niet effectief'. "Mensen die steun nodig hebben krijgen deze soms niet, terwijl mensen die geen financiële ondersteuning nodig hebben, soms wel gecompenseerd worden", aldus PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk. "De PvdA vindt dit onrechtvaardig en pleit voor het gericht compenseren van mensen die de steun echt nodig hebben.

Volgens het Nibud hebben chronisch zieken en gehandicapten volgend jaar echter honderden euro's minder te besteden door de maatregelen van het kabinet, zo schrijft het instituut in een maandag gepubliceerd onderzoek. Het inkomensverlies door de geplande bezuinigingen zou daarbij tussen de vierhonderd en negentienhonderd euro per jaar bedragen.