Normal_moeder_kind_baby3454
Te vroeg geboren kleinkinderen van vrouwen die diëthylstilbestrol (DES) hebben gebruikt tijdens hun zwangerschap kunnen vanaf 16 maart 2015 een uitkering krijgen als zij lijden aan bepaalde aandoening die gerelateerd zijn aan vroeggeboorte. DES is een kunstmatig vrouwelijk hormoon dat tussen 1947 en 1976 aan zwangere vrouwen met bepaalde klachten voorgeschreven werd. DES leidt echter tot bepaalde aandoeningen bij de moeders, hun kinderen en kleinkinderen. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 
 
Het DES Fonds start vanaf 16 maart met de DES-vroeggeboorteregeling. De uitkeringsregeling is voor kleinkinderen van vrouwen die DES hebben gekregen tijdens hun zwangerschap. De kleinkinderen komen alleen in aanmerking voor een uitkering indien zij kampen met bepaalde aan vroeggeboorte gerelateerde aandoeningen. De DES-vroeggeboorteregeling is een samenwerking tussen farmaceutische bedrijven en hun verzekeraars en patiëntenbelangenorganisatie het DES Centrum.
 
Tussen 1947 en 1976 kregen zwangere vrouwen in Nederland DES-preparaten voorgeschreven bij bepaalde zwangerschapsproblemen. Het kunstmatige vrouwelijk hormoon werd ingezet om vroeggeboorte en miskramen te voorkomen. Het gebruik van diëthylstilbestrol tijdens de zwangerschap is echter in verband gebracht met aandoening bij DES-moeders en hun kinderen. DES mag daarom sinds 1976 niet meer voorgeschreven worden aan zwangere vrouwen. Er zijn ook uitkeringsregelingen voor de vrouwen die DES kregen en hun zonen en dochters. 
 
Klik hier voor meer informatie over het DES Fonds en de uitkeringsregeling en de geldende voorwaarden. 
 
© Nationale Zorggids