Normal_ict

Joop Groen, de voormalig interim-programmadirecteur van een groot ICT-project bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), overweegt een aanklacht tegen tv-programma Zembla. Hij beweert dat zijn naam onterecht is geschaad door de uitzending van het onderzoeksprogramma. Dat meldt Computable.

In de uitzending ‘De Spaghetticode’ van 2 september 2015 beweerde Zembla dat de toenmalig SVB-manager die het project begeleidde werd betaald door de ontwikkelaar van het systeem (ICT-bedrijf Capgemini). Er zou dus sprake zijn van belangenverstrengeling. Groen beroept zich nu op een onafhankelijk forensisch onderzoek door bureau Integis. Daarin wordt beweerd dat er van belangenverstrengeling geen sprake is.

De uitkomsten van het nieuwe onderzoek zijn onlangs door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gepubliceerd. Groen ziet nu reden om bij Zembla rectificatie te eisen. Mocht dat niet gebeuren, dan wil hij eerst naar de Raad voor de Journalistiek en daarna naar de rechter stappen. Groen stelt zowel zakelijk als privé last te hebben van de beschuldigingen van Zembla.

Groen beweert dat hij met uitgebreide documentatie en toelichtingen het totale ict-project heeft uitgelegd aan de journalisten van Zembla. Ook heeft hij suggestieve beweringen van anonieme bronnen in de juiste context geplaatst. Volgens hem heeft Zembla daar niets mee gedaan.

De belangrijkste conclusie van Zembla op 2 september was dat de SVB 43 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het 'Multi Regelingen Systeem', maar het systeem had nog geen moment gefunctioneerd. De SVB kreeg in 2015 stevige kritiek omdat de betalingen aan de zorgverleners niet op tijd plaatsvond.

© Nationale Zorggids