Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Binnen de wijkteams is er weinig ruimte voor de wijkbewoner om mee te doen. Ook mantelzorgers, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worden weinig betrokken bij besluitvorming. Wanneer ze wel betrokken worden is het vaak alleen om mee te denken, blijkt uit onderzoek van Movisie. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Bij bijna de helft van de wijkteams worden mantelzorgers en ervaringsdeskundigen niet betrokken, wijkbewoners zelfs bij 62 procent van de wijkteams niet en vrijwilligers in 43 procent niet. Cliëntenorganisaties en cliëntenraden worden het vaakst betrokken bij de teams. Toch blijft dit vaak beperkt tot meedenken. 

Vorig jaar is er door Movisie een soortgelijk onderzoek gedaan naar hoe wijkteams in elkaar zitten en wat voor taken ze hebben. “Toen was het idee nog dat wijkteams vrijwilligers wilden gaan inzetten op de locatie van het wijkteam, bijvoorbeeld achter de bar of om de intake te doen. Maar het deel uit laten maken van vrijwilligers aan het het team gebeurt in slechts vijf procent van de gemeenten”, zegt onderzoeker Silke van Arum van Movisie. Het zou volgens haar goed zijn als de teams samen met bewoners en vrijwilligers collectieve voorzieningen tot stand kunnen brengen door bijvoorbeeld aan te sluiten op bestaande initiatieven en activiteiten in de buurt.

Huisartsen vallen ook buiten de boot bij de wijkteams. Slechts in 8 procent van de breed ingerichte wijkteams doen huisartsen mee. Dat terwijl een huisarts, samen met de wijkverpleegkundige, het vaakst doorverwijst naar een wijkteam. Volgens Van Arum ligt een deel van het probleem bij de werkafspraken in de financiering. Zorgverzekeraars stellen eisen als het gaat om doorverwijzingen. Als een arts doorverwijst heeft hij te maken met de zorgverzekeraar, maar als het doorverwijst naar een wijkteam dan valt het onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. 

©Nationale Zorggids