Normal_normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

Op dinsdag 22 april 2016 vond het symposium 'Dit is wie ik ben, Ouder worden met een beperking' plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Het symposium ging over ouderen met een lichamelijk beperking. Mensen met een lichamelijke beperking kampen naarmate ze ouder worden eerder en heviger met onder andere lichamelijke problemen, pijn en vermoeidheid. En deze klachten leiden vanaf ongeveer veertigjarige leeftijd tot sociale, financiële of mentale problemen. Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).  

Op het symposium waren ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en beleidsmakers aanwezig. Allen lieten zich informeren over de resultaten van een project van De BOSK, de vereniging van mensen met een aangeboren lichamelijke handicap. Het project ging over ouderdomsproblematiek en inventariseerde daarbij oplossingen voor deze problematiek. BOSK-directeur Martijn Klem lichtte de achtergrond van het project toe: mensen met een lichamelijke beperking hebben vanaf jonge leeftijd te maken met allerlei ongemakken op het gebied van gezondheid en participatie. Deze ongemakken of problemen nemen toe op het moment dat ze veertig worden.

Sander Hilberink, senior onderzoeker van het Erasmus MC, lichtte de resultaten van een enquête en de gesprekken met focusgroepen toe. Hieruit blijkt dat mensen met een lichamelijk beperking inderdaad vermoeider zijn, energie en kracht verliezen en kampen met pijnverschijnselen. Deze leiden dan weer tot minder mobiliteit, persoonlijke verzorging, sociale contacten, werk en inkomen. Mensen met deze klachten hebben een grote behoefte aan informatie.

Ook Hans van der Knijf van Per Saldo kwam aan het woord. Hij benoemde de financiële kansen en risico's in de wet- en regelgeving in onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tevens stapelen de eigen bijdragen zich op omdat mensen met een lichamelijke beperking steeds minder mogelijkheid hebben tot werken. Kees van der Burg, directeur-generaal langdurige zorg van het ministerie van Volksgezondheid, vertelde via een telefonische verbinding dat hij blij is dat er op dit moment en met dit symposium aandacht voor besteed aan ouderen met een beperking. Deze problematiek kan nu worden ondersteund door het VN-verdrag, Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten en via de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg. Deze laatste wordt binnenkort gepresenteerd. 

©Nationale Zorggids