Normal_theater_rode_doek__voorstelling_show235

In het Drentse Diever kunnen blinden en slechtzienden dit weekend genieten van een Shakespeare-voorstelling van Richard III. Het Shakepeare Theater Diever biedt ieder jaar de mogelijkheid voor mensen met een visuele beperking om te genieten van een toneelstuk waarbij extra aandacht is voor de doelgroep. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Vanaf 2005 vindt er ieder jaar een speciale voorstelling plaats voor mensen met een visuele beperking. “Van te voren bieden we het script in braille aan”, zegt regisseur Jack Nieborg. Ook krijgt het theater advies van Het Schild, centrum voor blinden en slechtzienden in Wolfheze. Het centrum is initiatiefnemer van de voorstelling en vertelt bijvoorbeeld hoe de acteurs om moeten gaan met hulphonden. “De acteurs en medewerkers hebben de neiging om de dieren aan te halen, maar Het Schild heeft ons duidelijk gemaakt dat we dat beter niet kunnen doen.”

Hoewel de daadwerkelijke voorstelling niet anders is, zijn er wel mogelijkheden voor blinden en slechtzienden om vooraf meer te weten te komen over de theatervoorstellingen. Zo worden belangrijke (visuele) momenten vooraf benoemd, zodat de bezoeker weet wat er op dat moment gebeurt. Ook kunnen zij vooraf kennismaken met de acteurs, hun stem horen en hun kostuums aanraken.

De matineevoorstelling deze zaterdag kan ook bezocht worden door mensen die geen visuele beperking hebben. De voorstelling van Richard III is, afgezien van de rondleiding vooraf, een reguliere voorstelling.

Door: Redactie Nationale Zorggids