Normal_huishoudelijke-hulp-schoonmaken-wmo

Een zorgbedrijf uit Leeuwarden heeft meerdere cliënten als schoonmakers aan het werk gezet om vervolgens zelf alle verdiensten te innen. Woonfoyers is een instelling voor begeleid wonen voor jongeren tussen 17 en 26 jaar, die met meervoudige problematiek bij het zorgbedrijf binnenkomen. De jongeren moesten aan het werk als schoonmakers, waardoor Woonfoyers extra inkomsten genereerde over de rug van de bewoners. Dit met RTL Nieuws. 

Het bedrijf dat de schoonmakers in dienst nam, ging er van uit dat het om reguliere werknemers ging. Niemand was op de hoogte dat het eigenlijk ging om kwetsbare jongeren van Woonfoyers. Een zusterbedrijf van Woonfoyer bracht de werkzaamheden in rekening en de uren werden gedeclareerd. Ook ontving de zorginstelling persoonsgebonden budgetten (pgb) voor de cliënten. De inkomsten werden door Woonfoyers geïnd.

De bewoners moesten daarnaast blanco urenbriefjes inleveren of tekenen voor zorg die zij nooit hadden ontvangen. Zij trokken in 2013 al aan de bel middels een brandbrief. Ook deden de bewoners melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het zorgkantoor en de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hoewel de IGZ een bezoek bracht aan de instelling, werd er niet gekeken naar onterechte declaraties.

Staatssecretaris Van Rijn roept de bronnen van RTL Nieuws op zich te melden bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zorgkantoor Friesland is inmiddels een onderzoek gestart naar Woonfoyers. Daaruit blijkt dat er in ieder geval sprake is van de ´schijn van onregelmatigheden´ binnen de instelling. Het dossier wordt nu beoordeeld door het Openbaar Ministerie. In een schriftelijke reactie ontkennen de directeuren dat er sprake is van fraude binnen de zorginstelling.

Door: Redactie Nationale Zorggids