Normal_prinsjesdag__koets

Nederland geeft elk jaar meer geld uit aan de zorg. Door succesvol beleid is de groei van de zorgkosten onder controle. De zorguitgaven in Nederland groeien komend jaar naar verwachting met 2 procent van 67,1 tot 68,5 miljard euro. De zorgpremie stijgt volgens de raming van het ministerie van Volksgezondheid in 2017 met ongeveer 3,50 euro per maand. Daarmee is de premie in 2017 bijna gelijk aan de premie van 2012, maar in 2017 is daarvoor meer en betere zorg beschikbaar. Dat meldt Rijksoverheid.

Per 1 januari 2017 worden bovendien bepaalde plastische chirurgische ingrepen, fysiotherapie bij etalagebenen en tandvervanging tot 23 jaar aan het pakket toegevoegd. De daadwerkelijke premie wordt door de zorgverzekeraars bepaald en uiterlijk in november bekend gemaakt.

Het eigen risico wordt jaarlijks automatisch aangepast aan de zorgkosten. Ondanks de uitbreiding van het pakket, blijft het eigen risico vanwege de beheerste stijging van de zorgkosten voor het eerst sinds de invoering in 2008 gelijk aan het voorgaande jaar. Het eigen risico blijft 385 euro. De maximale zorgtoeslag stijgt met ongeveer 2 euro per maand. Al met al betaalt iemand met een minimuminkomen vanwege de zorgtoeslag komend jaar bijna 135 euro minder aan premie en eigen risico dan in 2008. Mensen met een inkomen boven de grens van de zorgtoeslag betalen ongeveer 28 euro per maand meer dan in 2008.

De geplande bezuinigingen uit het Regeerakkoord van een half miljard vanaf 2017 op met name verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen zijn geschrapt door staatssecretaris Martin van Rijn. Mede door de extra investeringen in verpleeghuiszorg die op Prinsjesdag 2015 zijn aangekondigd, betekent deze maatregel dat het geld dat beschikbaar is in de Wet langdurige zorg voor ouderen en mensen met een handicap oploopt van 19,8 miljard dit jaar tot 23,3 miljard in 2020.

Ook is er vandaag aandacht besteed aan wijkverpleging. Goede wijkverpleging door wijkverpleegkundigen die alle ruimte hebben om hun vak uit te oefenen voor mensen die thuis zorg nodig hebben, blijft prioriteit voor het kabinet. In 2017 is er voor de wijkverpleging 180 miljoen meer beschikbaar. Bovenop de 180 miljoen die er in 2016 extra voor is uitgetrokken. Daarmee stelt het kabinet meer ruimte beschikbaar om de toenemende vraag naar wijkverpleegkundige zorg op te vangen.

Door: Redactie Nationale Zorggids