Normal_alzheimer_dementie

Mensen met dementie, MS, Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een beperking verbleven tot voor kort veelal in een verpleeghuis en ontvingen intramurale zorg. Omdat het huidige beleid erop is gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, hebben deze groepen specifieke zorg nodig in de eigen omgeving (extramurale zorg). Daarom brengt Zorginstituut Nederland (ZiN) deze vorm van zorg onder in de Zorgverzekeringswet. Dat meldt het Zorginstituut.

Extramurale zorg wordt nu nog vergoed middels een subsidieregeling. Specialisten in de ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk beperkte mensen werken vaak binnen zorginstellingen. Als extramurale zorg onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt, wil ZiN ervoor zorgen dat zij beschikbaar zijn in de eerstelijnszorg, dicht bij de mens.

Zodra de extramurale zorg onder de Zvw valt, betekent dat niet dat de zorg meteen vanuit de wet geleverd kan worden. Eerst moet de zorg voor verschillende indicaties verder worden omschreven, er dient een bekostigingstitel te komen en gespecialiseerde zorgverleners in de eerste lijn moeten dan ook echt beschikbaar zijn. Naar verwachting kan de nieuwe vorm van financiering op 1 januari 2018 van start. 

Door: Redactie Nationale Zorggids