Normal_kind_rolstoel534

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vreest voor een groot personeelstekort in de gehandicaptenzorg de komende jaren. Er komen minder medewerkers van de beroepsopleidingen en er is door de vergrijzing juist meer vraag naar zorg. Er is daarom een campagne gelanceerd die jongeren moet motiveren om in de gehandicaptensector te gaan werken. Dit meldt VGN.

De VGN heeft drie onderzoeken laten uitvoeren naar de arbeidsmarkt in de gehandicaptensector. Daaruit kwam naar voren dat er in 2020 maar liefst 10.000 nieuwe medewerkers nodig zijn om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Het gaat daarbij met name om hbo-verpleegkundigen, persoonlijk begeleiders niveau 4 en sociaal pedagogische hulpverleners. Echter krimpt de instroom van nieuwe medewerkers vanaf de beroepsopleidingen met 13,5 procent.

Een campagne op Facebook moet jongeren motiveren om in de gehandicaptensector te komen werken. Ook wordt er ingezet op mensen die via de zij-instroom of omscholing in de sector willen werken. Dat is hard nodig, want een groot personeelstekort dreigt. Dit wordt versterkt door de investeringen in de ouderenzorg, die daardoor ook op zoek gaan naar personeel. Het gaat om vergelijkbare functies en er is nu al sprake van een tekort binnen de ouderenzorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids