Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De 43-jarige Helga T. uit Hattemerbroek hoorde dinsdag in de rechtbank een taakstraf van 240 uur en vier maanden celstraf voorwaardelijk met drie jaar proeftijd tegen zich eisen. De vrouw wordt er van verdacht ruim 44.000 euro te hebben verduisterd dat bedoeld was voor het persoonsgebonden budget (pgb) van haar cliënten. De vrouw bemiddelde met haar bedrijf ‘t Hart van de Vader tussen cliënten met gedragsproblemen en hun zorgaanbieders. Dit meldt De Stentor.

In de rechtbank bekende de vrouw dat zij het geld heeft verduisterd. Ze gebruikte dit geld naar eigen zeggen om financiële gaten op te vullen die ontstonden na gebrekkige bedrijfsvoering. “Het ging een tijdje slecht met het bedrijf, omdat de kosten plots hogen werden. Ik moest het ene gat met het andere dichten”, verklaart de verdachte voor de rechter. Ze zou niet voldoende in staat zijn geweest om haar bedrijf volgens de regels te runnen. Ze dupeerde daarbij cliënten die zorg kregen via hun pgb, maar waarvoor de zorgverleners niet of niet voldoende kregen betaald.

De zaak kwam aan het licht toen deze zorgaanbieders daar melding van maakten. Uit onderzoek bleek dat Helga T. meer kosten in haar administratie meldde dan daadwerkelijk werd overgeschreven naar de zorgaanbieders. Zij verduisterde hiermee zo’n 44.000 euro. De vrouw houdt vol dit geld alleen gebruikt te hebben om haar bedrijf te redden en geen medewerkers te hoeven ontslaan. Volgens medewerkers kocht zij echter luxe producten, auto’s en vakanties.

Het is niet de eerste keer dat de verdachte geld in haar eigen zakken stopt. In 2003 werd zij al veroordeeld voor verduistering en ook bij haar eerdere werkgever, het Leger des Heils, zou zij geld achterover hebben gedrukt. Zij werd daarvoor niet veroordeeld, maar bekende schuldig te zijn aan de politie. De officier van Justitie eist vier maanden celstraf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar 240 uur taakstraf. Het vonnis is over twee weken.

Door: Redactie Nationale Zorggids