Normal_congres

Donderdag 15 november vond in de WTC Expo in Leeuwarden het symposium LVB in Beeld plaats. Ongeveer tweehonderd aanwezigen spraken daar over het herkennen van een licht verstandelijke beperking. Want LVB’ers, waarvan er in Nederland ongeveer 2 miljoen zijn, krijgen nu nog te vaak een verkeerde diagnose opgelegd. Dit meldt Omrop Fryslân.

“Je kunt lang met iemand praten of werken en niets door hebben, tot het moment dat je afspraken wilt maken en die zomaar worden afgezegd. De groep mensen is dan ook lastig te herkennen. Je merkt het pas als je langer met iemand omgaat”, legt Iris Walstra van expertisecentrum REIK uit. Veel mensen met een LVB zijn zelfredzaam, maar er is ook een groep die dat niet is en wel hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld bij het vinden van een passende baan.

Als het aan Jelle Drost van expertisecentrum LVB ligt, komt er op basisscholen meer aandacht voor een licht verstandelijke beperking. Leraren zouden tijdig opgeleid moeten worden voor het herkennen van kinderen met een LVB. Zodat deze kinderen al vroeg passende begeleiding krijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids