Wapen, tristan, contract

ALPHEN AAN DEN RIJN (Novum) - Tristan van der V. tekende samen met zijn vader een contract waarin stond dat hij zijn wapens bij hem zou inleveren wanneer het slecht met hem ging. Dat maakten de advocaten van ruim veertig gedupeerden en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn dinsdag bekend tijdens een kort geding in de rechtbank van Den Haag.

"Wat er exact in het opgestelde contract staat is niet bekend", meldt advocaat Veeru Mewa, van advocatenkantoor Beer Advocaten. "In andere stukken die wij in handen hebben wordt ernaar verwezen, dus het moet bestaan." Waar het document zich nu bevindt is onduidelijk volgens Mewa. Volgens de advocaat zou het contract niet zijn ondertekend door de politie, zoals sommige media melden. "Het was echt iets tussen Tristan en zijn vader."

De advocaten van de gedupeerden proberen met het kort geding dat dinsdag diende een psychiatrisch rapport over Tristan van der V. in handen te krijgen, dat na zijn dood werd opgesteld. "Het bestaan van het contract wijst erop dat Tristans ouders wisten van zijn psychiatrische ziektebeeld en dus wisten van het gevaar dat dreigde met zijn wapenbezit."

De raadslieden hebben het psychiatrisch rapport nodig voor een letselschadeprocedure. Daarmee willen ze laten zien dat Van der V. nooit een wapenvergunning had mogen krijgen. Een deel van de stukken hebben zij inmiddels in handen. De ouders van Van der V. willen uit privacyoverwegingen echter voorkomen dat het psychiatrisch rapport in handen van de advocaten komt. De rechtbank doet 14 februari uitspraak.

De 24-jariger Alphenaar Tristan van der V. schoot in april 2011 in een winkelcentrum in zijn woonplaats zes mensen en zichzelf dood.