Depressiviteit

ANN HARBOR - Uit onderzoek van wetenschappers van de University of Michigan Medical School naar de hersenen van mensen met een depressie blijkt dat het waak- en slaapritme bij depressieve mensen tot op het celniveau is verstoord. Dat meldt Scientias.

Voor het onderzoek werd gekeken naar gedoneerde hersenen en klinische informatie van zowel depressieve als niet-depressieve mensen. De wetenschappers ontdekten dat uit de cellen van niet-depressieve mensen kon worden afgelezen op welk tijdstip zij waren overleden. 

Bij depressieve mensen bleek dit echter lastiger vast te stellen. Toen de biologische klok van de cellen uit hun hersenen werden vergeleken met hun overlijdensgegevens, bleek de genactiviteit van de cellen op een ander tijdstip te staan dan verwacht. "Het was alsof ze in een andere tijdzone leefden als de tijdzone waarin ze leefden toen ze stierven", aldus hoofdonderzoeker Jun Li.

De informatie kan worden gebruikt om depressie beter te kunnen diagnosticeren. Hoe het komt dat een depressie samenhangt met een verstoorde biologische klok is nog niet duidelijk. Door dit te achterhalen, zou het volgens de onderzoekers mogelijk kunnen zijn dat door het herstellen van het bioritme, mensen van hun depressie kunnen worden genezen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem