Normal_winter-blues

Het winterseizoen heeft veel minder invloed op depressieve klachten dan mensen vaak denken. Een winterdepressie blijkt helemaal niet zo vaak voor te komen. Dit meldt Gezondheidsnet.

Zowel de tijd van het jaar als de weersomstandigheden hebben geen invloed op depressieve symptomen, blijkt uit onderzoek van de Oregon State University. Hoofdonderzoeker David Kerr benadrukt dat dit niet betekent dat seizoensafhankelijke stemmingsaandoeningen niet bestaan. Het onderzoek toont echter aan dat veel mensen het effect van het seizoen op een depressie overschatten.
 
De onderzoekers analyseerden gegevens van bijna 800 mensen. De deelnemers vulden vragenlijsten in over depressieve symptomen op verschillende momenten van het jaar. De wetenschappers keken daarnaast naar de lokale weersomstandigheden en vergeleken de resultaten. De onderzoekers vonden een klein effect van winterse dagen op het gemoed maar dit effect was lang niet zo groot als de meeste mensen denken.
 
Volgens Kerr wijten mensen hun depressieve klachten snel aan het koude en druilerige weer tijdens de winter omdat mensen zich bewust zijn van seizoensafhankelijke stemmingsaandoeningen. Depressie komt over het algemeen veel voor en het is in de omgeving geaccepteerd om een hekel te hebben aan winters weer. “Misschien hebben we minder plezier, voelen we ons opgesloten en zijn we minder actief in de winter, maar dat is niet hetzelfde als langdurig verdriet, hopeloosheid en problemen met eetlust en slaap, dat zijn echte symptomen van een depressie,” aldus Kerr.
 
© Nationale Zorggids