Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Ook in 2015 nemen zorgverzekeraars geen facturen in behandeling waar een zorgvraagzwaarte-indicator op staat. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laten weten aan diverse partijen in geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat meldt het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

De verplichting voor het vermelden van een zorgvraagzwaarte-indicator (zvz-i) aan zorgverzekeraars is door het ministerie van Volksgezondheid opgeschort tot 2016. Het gaat om facturen van zorgaanbieders van specialistische ggz. Hiermee krijgen de partijen in de ggz meer tijd om een minder privacy-gevoelige werkwijze te ontwikkelen voor wat betreft de aanlevering van de zvz-i.

Patiëntenorganisaties en ggz-aanbieders vinden het vermelden van de zorgvraagzwaarte op de factuur een inbreuk op de privacy van cliënten.  Er wordt nu nagedacht over manieren om de zvz-i in de toekomst 'pseudonimiseren' waardoor de gegevens niet naar individuele personen zullen zijn te herleiden. Het College Bescherming Persoonsgegevens zal worden betrokken voor advies over de werkwijze.

© Nationale Zorggids