Normal_edith_schippers__3_

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitstel gekregen voor het inleveren van hun jaarrekening 2014. In plaats van 1 juni 2015, vandaag, hebben de instellingen tot 1 december 2015 om de jaarrekening op orde te maken. Schippers heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd in een brief. 

Op 2 december 2014 kondigde minister Schippers het 'Plan van aanpak jaarrekeningen ggz' aan. Dit plan, dat momenteel nog uitgevoerd wordt, houdt in dat aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en verzekeraars aan de slag gaan met het stellen van een aantal verduidelijkte normen, en het maken van een concreet stappenplan waarmee goedkeurende controleverklaringen bij de jaarrekeningen 2014 gerealiseerd kunnen worden. Onder meer GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zijn nog bezig met de realisatie van dit plan. 

Minister Schippers schrijft in de brief aan de Tweede Kamer: "Bij de presentatie van het ‘Plan van aanpak jaarrekeningen ggz’ op 2 december 2014 was de verwachting dat een substantieel aantal instellingen er niet in zou slagen om – binnen de daarvoor geldende termijn tot 1 juni 2015 – de jaarrekening 2014 met een goedkeurende controleverklaring te deponeren. Inmiddels is duidelijk dat een klein aantal instellingen voor 1 juni de jaarrekening 2014 met goedkeurende controleverklaring kan deponeren. De overige instellingen hebben meer tijd nodig voor hun onderzoek en/of (indien dat noodzakelijk is voor het adequaat vaststellen van de omzet) hun overleg met de (representerende) zorgverzekeraar over de onderzoeksuitkomsten. De verwachting uit het plan van aanpak is dus uitgekomen. Ik geef de ggz-sector daarom generiek uitstel voor het deponeren van de jaarrekening 2014. Uitgaande van de tijdlijnen die in het gezamenlijke controleplan zijn opgenomen, zal ik de uiterste termijn voor het deponeren van de jaarrekening 2014 verschuiven tot 1 december 2015."

© Nationale Zorggids