Normal_privacy2322
De privacy van de kinderen die jeugdzorg krijgen staat onder druk. De oppositiepartijen CDA, D66 en GroenLinks hebben er bezwaar tegen dat professionals gemeenteambtenaren informatie moeten gaan geven over de psychische problemen van kinderen in de jeugdzorg. Het kabinet heeft deze nieuwe regeling ingevoerd. Dit meldt de NOS.
Sinds de jaarwisseling zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. Om de rekeningen te kunnen controleren hebben zij echter informatie nodig over het ziektebeeld van de jonge patiënten. Er zijn ook gemeenten die een exacte beschrijving van de klachten willen, of een behandelplan. Wanneer jeugdzorgmedewerkers de informatie weigeren te geven, dan zijn er gemeenten die weigeren de rekening te betalen. Dit is problematisch en in strijd met de wet, aldus het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Vertrouwelijke informatie van jongeren met psychische problemen mogen niet in handen komen van mensen die geen beroepsgeheim kennen. 
 
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Dijkhof (Justitie) hebben een tijdelijke regeling voorgesteld om het probleem op te lossen. De regeling houdt in dat zorgprofessionals de medische informatie aan de gemeenten moeten verstrekken. De privacy, zo stellen oppositiepartijen CDA, D66 en GroenLinks, komt hiermee in het geding. Ook artsen en andere betrokkenen hebben aan de bel getrokken. De regeling betekent schending van het medisch beroepsgeheim in de jeugdzorg. 
 
Het kabinet wil de tijdelijke regeling echter hanteren totdat de Jeugdwet op een aantal punten aangepast kan worden. Dit moet problemen in de uitbetaling in de jeugdzorg voorkomen. Als aanpassingen in de Jeugdwet stellen de bewindslieden voor dat gemeenteambtenaren ook in de toekomst informatie kunnen krijgen, maar dat de ziektebeelden alleen maar in code en in hoofdcategorieën mogen worden beschreven. "Al met al mag bij de declaratie nooit de diagnose zelf worden genoemd," zo staat in de regeling die via de website Privacy Barometer na te lezen is. Het College Bescherming Persoonsgegevens toetst de regeling momenteel. 
 
© Nationale Zorggids