Normal_autisme_jongen__compfight_

Hoe het kan dat kinderen kampen met Autisme Spectrum Stoornis, is nog steeds niet duidelijk. Nieuw onderzoek van de Universiteit van North Carolina brengt ons wellicht een stap dichter bij het achterhalen van de oorzaak. In dat onderzoek wordt namelijk geconcludeerd dat een bepaald enzym altijd 'aan' staat. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Het gaat om het enzym UBE3A, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Bij een normaal ontwikkeld kind kan dat enzym ook uitgeschakeld worden, omdat er een molecuul verbonden is met dit enzym. Bij kinderen met autisme is er een mutatie van het enzym, waardoor het enzym altijd actief is. Het enzym wordt vervolgens hyperactief en dat leidt weer tot een afwijkende brein-ontwikkeling en autisme.

Onderzoekers stellen dat er verder onderzoek nodig is om dit proces beter in kaart te brengen. Het kan kinderen met autisme mogelijk helpen, want de onderzoekers denken dat het mogelijk moet zijn om de activiteit van het enzym te verminderen. 

© Nationale Zorggids