Normal_man_snor_isabella_gezicht_2709

METtalent is het werkbedrijf van METggz, een instelling die veel ervaring heeft met begeleid wonen. METggz heeft jaren geleden haar werkterrein uitgebreid met dagbesteding en arbeid. Bij METtalent worden de kernwaardes van de participatiesamenleving in de praktijk toegepast: meedoen, eigen kracht en kijken naar wat je nog wel kunt. Mensen met een verleden in de psychiatrie werken bij METtalent. "Pas als je werk hebt, hoor je er echt bij." Dit meldt de Gemeente Venray. 

Bij De Loods van METtalent in Venray staan mannen in de werkplaats fietsen uit elkaar te schroeven, die zonder uitzondering in het jargon van hulpverleners ‘kwetsbare burgers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’ zijn. Ze hebben een verleden in de psychiatrie, als tbs’er, als dak- en thuisloze, als verslaafde. Soms gecombineerd. Maar ze hebben hun leven weer op de rit. Ze wonen met begeleiding, alleen of in een groep. Op het terrein van een instelling of in de wijk.

METtalent helpt hen bij het opbouwen van structuur en daginvulling. “Onze cliënten gaven zelf aan dat om weer terug te keren in de maatschappij meer nodig is dan een woning in een wijk”, verklaart Hans Hoex, coördinator dagbesteding Venray. “Daarbij is arbeid, in welke vorm dan ook, belangrijk. Bij METtalent leren de cliënten basisvaardigheden voor een vak en tegelijkertijd krijgt hun gevoel voor eigenwaarde een flinke boost. Pas met werk hoor je er echt bij.”

Bij METtalent kunnen cliënten in verschillende bedrijfstakken aan de slag. Er wordt gekookt, gesnoeid en gewerkt in de ICT. In totaal zijn er ongeveer veertig mensen. Allemaal hebben ze als hoogste doel een betaalde baan, maar dat is slechts voor een enkeling haalbaar, aldus de organisatie. Voor de rest biedt METtalent minimaal een zinvolle besteding van de dag. “Want anders ga ik maar op straat rondhangen en daar komt niets goeds van,” zo zegt een van de cliënten. 

Ook het Landelijk Platform GGz onderschrijft dat dagbesteding of werk een essentieel onderdeel is van het goed laten functioneren van (ex)GGZ-patiënten in de maatschappij. Het hele interview met LPGGz leest u hier

© Nationale Zorggids